AB Inbev, Big but no longer Beautiful

november, 2018

Koersinformatie
Koers€ 69,06TickerABI.BR
BeursEuronext BrusselsSectorDranken en voeding
Hoogste koers 52 weken€ 99,55Laagste koers 52 weken€ 64,05

Profiel

Met een jaarproductie van 612,5 miljoen hectoliter in 2017, is AB Inbev met grote voorsprong het grootste bierconcern ter wereld. De brouwer van onder meer merken als Budweiser, Beck’s, Brahma, Castle, Dommelsch, Hertog Jan, Hoegaarden, Jupiler, Labatt en Stella Artois is ruim 2,5 keer zo groot als het nummer twee op de markt, het Nederlandse Heineken (218 miljoen hectoliter) en zelfs 5 keer groter dan de nummers 3 (China Snow Breweries, 126 miljoen hectoliter) en 4 (Carlsberg, 113 miljoen hectoliter).

In 2017 realiseerde AB Inbev een jaaromzet van USD 56,4 miljard (+24%) en een pro-forma winst van bijna USD 8,0 miljard (+64%). Geografisch werd 33,2% van het totale volume gerealiseerd in Latijns-Amerika, tegenover 21,5 % voor EMEA, 18,5% voor Noord-Amerika en 16,6% voor Azië. 

Sterktes

  • Hoge marktaandelen en sterke blootstelling aan emerging markets.
  • Bedrijfscultuur met focus op meritocratie en ambitieuze dromen.
  • Na de periode van grote overnames, wordt nu de klemtoon gelegd op een verhoging van de topline groei via een grotere aandacht voor de premium merken en grotere investeringen in kleinere, sneller groeiende, merken (craft beers).
  • Goede prijzenpolitiek : in het derde kwartaal zag AB Inbev de inkomsten per hectoliter (tegen constante wisselkoersen) opnieuw stijgen met 4,2%, dankzij prijsverhogingen en de klemtoon op premium merken.

Zwaktes

  • Lage organische groei van de volumes : in Q3 bedroeg de groei nauwelijks 0,2%, waarbij de groei in EMEA (+4,1%; effect uitzonderlijk warme zomer) volledig werd tenietgedaan door de dalingen in Latin America North (-2,5)  en Latin America South (-5,1%). Ook de Amerikaanse markt blijft zeer moeilijk (-0,5% in Q3 versus -3,1% over de laatste 9 maanden).
  • Premium/craft bieren vertegenwoordigen slechts 8% van de verkochte volumes (tegenover een doelstelling van 20% tegen 2025)
  • Hoge schuldgraad : net debt/EBITDA zal eind 2018 met moeite onder de 5 blijven, tegenover een doelstelling van 2 op lange termijn. Dankzij de halvering van het dividend kan nu jaarlijks USD 4 miljard méér worden besteed aan de terugbetaling van schulden, zodat de schuldgraad in termen van net debt/ebitda waarschijnlijk tegen eind 2024 tot het niveau van 2 kan teruggebracht worden.
  • Zwakke Q3 resultaten : de omzet liep terug tot USD 13,282 miljoen (-9,9%, ondanks een positieve organische groei van 4,5%), terwijl de genormaliseerde winst zelfs terugviel tot USD 1,614 miljoen (-37,5%).
  • Weinig/geen aanwezigheid in andere drankencategorieën, zoals water, wijn of sterke drank, die wel nog groei kennen in de ontwikkelde landen.

Cijfers

Cijfers (in EUR)20182019
Omzet€ 54,66 MIA€ 55,64 MIA
Winst per aandeel€ 4,08€ 4,83
Koers/winst21,35

Fundamentele conclusie

Tot vóór de overname van SAB Miller, behoorde AB Inbev zeker tot één van de hoogvliegers van de Brusselse beurs.
Doordat deze overname volledig met schulden werd gefinancierd, bereikte de schuldgraad van SAB Miller echter een uitzonderlijk hoog niveau. Zo zal de verhouding netto-schuld/EBITDA tegen eind 2018 tot bijna 5 zijn opgeklommen, terwijl het streefcijfer eerder op 2 ligt. Vandaar dat AB Inbev besloot het dividend te halveren, zodat jaarlijks alvast USD 4 miljard extra vrijkomt voor de afbetaling van schulden.
Samen met de aankondiging van zwakke cijfers over het derde kwartaal zorgde het nieuws van de dividendverlaging voor een serieuze koersval van het aandeel. Hoewel het aandeel nu met bijna 30% is teruggevallen sedert het begin van het jaar, is het tegen een koerswinstverhouding van zowat 22 voor 2018 en een bruto-dividendrendement van 2,7% nog steeds niet echt aantrekkelijk gewaardeerd.
Voorlopig zijn we dus nog geen koper van het aandeel.
 

Koersgrafiek

Grafiek AB Inbev

Technische analyse

Van een stijgende trend is niet echt sprake. De MACD tekent nog steeds lagere bodems op wat wijst op een negatieve divergentie. Ook op dit niveau geeft de RSI nog een 'overgekocht" niveau aan. De stochastics oscillator geraakt ook niet echt uit de startblokken.

Momenteel geen koper. We willen eerst een hervatting van de stijgende trend zien. We denken hierbij aan de klassieke Golden Cross = de kruising van het koersgemiddelde 50 dagen met het koersgemiddelde 200 dagen.

Orders

Momenteel geen orders.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top