Brederode

juli, 2018

Koersinformatie
Koers55,80 EURTickerBRED.BR
BeursEuronext BrusselSectorHoldings
Hoogste koers 52 weken56,30 EURLaagste koers 52 weken44,30 EUR

Profiel

De Luxemburgse holding Brederode spitst zich vooral toe op het beheer van een private equity portefeuille (voornamelijk investeringen in Limited Partnerships met een levensduur van 10-12 jaar, met focus op buy-out transacties; de 5 belangrijkste partners zijn Carlyle, Ardian, Bain Capital Partners, Providence Equity Partners en  H.I.G. Capital ).

Daarnaast beheert de holding ook een portefeuille van beursgenoteerde aandelen, waarbij Brederode een evenwicht zoekt tussen groei-aandelen en defensieve aandelen (5 belangrijkse participaties – Samsung Electronics, Sofina, Unilever, Royal Dutch Shell alsook Brederode zelf – vertegenwoordigen bijna 40% van de totale portefeuille).

Eind 2017 beheerde Brederode een totale portefeuille van 1.847 miljoen euro (48% private equity (exclusief commitments), 52% beursgenoteerde aandelen). Brederode wordt gecontroleerd door Holdicam (55,7% participatie in Brederode), het investeringsvehikel van Pierre Van Der Mersch.

 

Sterktes

  • Sterk track-record in private equity : over de laatste 10 jaar realiseerde Brederode een IRR van 12.3% op de private equity portefeuille, terwijl de IRR zelfs op 18.1% lag over de laatste 5 jaar.

  • Lage schuldgraad : eind 2017 hadden Brederode en haar filialen een netto-financiële schuld van EUR 4 miljoen.

  • Lage werkingskosten : in 2017 bedroegen de werkingskosten 19,1 miljoen euro, wat nauwelijks iets méér dan 1,0% van de totale beheerde portefeuille is.

  • Stabiele groei van het dividend : in 2017 werd het dividend voor de 15 keer op een rij verhoogd van 0,77 euro per aandeel tot 0,85 euro per aandeel. Gezien de pay-out nog steeds zeer laag is (< 15%), zou Brederode ook in staat moeten blijven om, zelfs bij een (aanzienlijke) terugval van de resultaten, haar dividendpolitiek verder te zetten (noteer dat Brederode ook in 2008 haar dividend verder verhoogde, niettegenstaande de holding toen een monsterverlies moest opbiechten).

Zwaktes

  • Mogelijke top in markt voor Merger & Acquisitions : ingevolge escalerende handelsoorlogen of een stijging van de rente, zouden de M&A activiteiten wereldwijd een zekere terugval kunnen kennen in de (nabije) toekomst.

  • Belangrijke terugval van de discount : in 2017 viel de discount van Brederode terug van 28% tot 21%, tegenover een gemiddelde discount van 27% over de afgelopen 5 jaar. Na de stijging van de beurskoers van Brederode met circa 12% sedert het begin van het jaar, vermoeden we dat deze discount verder is verminderd (tot minder dan 19% nu).

Cijfers

Cijfers (in EUR)20172018
OmzetNANA
Winst per aandeelNANA
Koers/winstNANA

Fundamentele conclusie

Na het rampjaar 2008 – toen de holding een recordverlies van bijna 450 miljoen euro moest opbiechten – is Brederode als een feniks uit haar as verrezen, dankzij het wereldwijde herstel van de M&A-activiteiten en de heropleving van de beurzen. Ondertussen is de discount echter ook teruggelopen tot minder dan 20%, terwijl deze op lange termijn eerder rond de 30% lag. Op basis van een verwacht dividend van EUR 0,95 over het volledige boekjaar 2018, bedraagt het dividendrendement op vandaag ook nauwelijks 1,75%. Omwille van al deze factoren zijn we op korte termijn geen koper meer van het aandeel.

 

Koersgrafiek

Technische analyse

De trend van dit "koop-en-hou-voor-altijd-bij" aandeel blijft netjes stijgen. De indicatoren Slow Stochastics en MACD bevestigen het verhaal.

Orders

We verkiezen een matige correctie af te wachten om een positie in te nemen. Bij een correctie tot € 50 durven we reeds de nek uit te steken. Bij een correctie tot € 40 gaan we voluit een tweede positie innemen.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top