Essilor, klare kijk op groei

augustus, 2016

Koersinformatie
Koers€ 113,90TickerEI
BeursEuronext ParijsSectorGeneesmiddlenvoorziening
Hoogste koers 52 weken€ 125,15Laagste koers 52 weken€ 95,01

Profiel

Het Franse Essilor is wereldleider op het vlak van corrigerende lenzen. De groep is aanwezig in méér dan 100 landen.De belangrijkste merken van Essilor zijn Varilux®, Crizal®, Definity®, Xperio®, Optifog™ and Foster Grant®. Naast corrigerende lenzen, verkoopt Essilor tevens gewone leesbrillen en zonnebrillen via haar filiaal FGX.

Tenslotte produceert Essilor tevens allerlei machines voor oogspecialisten alsook gespecialiseerde diagnostische toestellen. Over de periode 2008-2015 zag Essilor haar omzet groeien van 3,1 miljard euro naar 6,7 miljard euro (11,8% gemiddelde jaarlijkse omzetgroei).

Sterktes

  • Essilor is actief in snelgroeiende markten. Gemiddeld wordt een lange-termijn groei verwacht van 6%-7%, waarvan 3-4% groei voor de corrigerende lenzen, 6-7% voor zonnebrillen en 14% voor de online business. Tegen 2018 ambieert Essilor eveneens opnieuw 6% organische groei te bereiken.

  • Belangrijke investeringen in R&D : 75% van alle investeringen in R&D in de sector neemt Essilor alleen voor haar rekening, tegenover 25% voor alle overige spelers.

  • Belangrijke groei-mogelijkheden in zonnebrillen/leesbrillen (15% marktaandeel) en on-line business (5% marktaandeel), waar de marktaandelen nog relatief klein zijn in vergelijking met het marktaandeel in corrigerende lenzen (41%).

  • Omzet in snel groeiende landen zal ongeveer verdubbelen tot 2,8 miljard euro in 2018, waardoor het circa 35% van de totale omzet zal uitmaken.            

Zwaktes

  • Tegenvallende omzetgroei over het eerste halfjaar (+4,1% like-for-like), door zwakke verkopen van zonnebrillen omwille van het slechte zomerweer en een trager dan verwacht herstel bij  Xiamen Yarui Optical (dat met Bolon één van de meest bekende zonnebrillen merken in China verkoopt). Ook voor het volledige jaar wordt nu slechts op 4,5% organische omzetgroei gerekend (tegenover 5% vroeger).

  • Aandeel is relatief duur gewaardeerd : koerswinstverhouding voor 2017e bedraagt ongeveer 26 vs 21 voor de Europese medtech sector.

Cijfers

Cijfers (in EUR)20162017
Omzet7.148 MIA7.720 MIA
Winst per aandeel3,944,39
Koers/winst31,5

Fundamentele conclusie

Hoewel de tegenvallende groeicijfers in de eerste jaarhelft deels buiten de controle lagen van Essilor  zelf (slecht weer), wordt het bedrijf toch ook wel geconfronteerd met een aantal serieuze, potentiële,uitdagingen op lange termijn (grotere “buying power” van de groeiende retailnetwerken, groeiend marktaandeel van private label lenzen).

Voorlopig lijken beleggers zich echter weinig zorgen te maken, want het aandeel wordt nog steeds verhandeld met een belangrijke premie (+/- 25% premie ten opzichte van de Europese medtech sector en de gemiddelde waardering voor Essilor zelf over de laatste 10 jaar).

Rekening houdend met het feit dat de groei in de tweede jaarhelft meestal ook lager uitvalt dan in de eerste, zouden we toch wachten op een correctie richting 100 euro vooraleer dit aandeel op te pikken.    

Koersgrafiek

Grafiek Essilor

Technische analyse

De koers beweegt reeds meerdere maanden in een zijwaarts trendkanaal. De langetermijntrend blijft intact met een koers, die netjes boven het 200 daags gemiddelde verblijft.

De MACD krult echter neerwaarts, wat kan duiden op een trendommekeer in de komende week. 

Orders

De stijgende trend ls niet meer aanwezig. Ook fundamenteel is het aandeel Essilor duur. We verkiezen een koerscorrectie af te wachten vooraleer in te stappen. We plaatsen een eerste aankooporder op 95 euro. 

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top