Shire, wereldspeler op vlak van zeldzame ziektes

juni, 2016

Koersinformatie
Koers4,152 GBPTickerSHP.L
BeursLondon Stock ExchangeSectorPharma
Hoogste koers 52 weken5,870 GBPLaagste koers 52 weken3,423 GBP

Profiel

Het Ierse farmabedrijf Shire werd precies dertig jaar geleden opgericht in de Britse stad Hampshire. Terwijl in de beginfase werd gestart met de verkoop van één enkel product (calcium supplementen voor osteoporosepatiënten), realiseerde Shire in 2015 reeds een omzet van 6.407 miljoen Amerikaanse dollar (+6,6%) en had het een personeelsbestand van 5.548 personen. Dankzij de overname van het Amerikaanse Baxalta, die door de aandeelhouders van beide bedrijven werd goedgekeurd op 27 mei, wenst Shire uit te groeien tot de leidende speler wereldwijd op het vlak van zeldzame ziektes met een totale omzet van 20 miljard Amerikaanse dollar tegen 2020.

Sterktes

  • Focus op de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen voor patiënten met zeldzame ziektes en andere gespecialiseerde geneesmiddelen (Hunter syndrome, Fabry disease, ADHD, ulcerative colitis,...).
  • Goede vooruitzichten voor de periode 2015-2020, dankzij de groei van Vyvanse (ADHD) en de lancering van nieuwe geneesmiddelen in ophtalmology (lifitegrast) en angioedema (DX-2930). Pro-forma winst per aandeel wordt verwacht met jaarlijks circa 10% te groeien over deze periode.

Zwaktes

  • In 2023 vervalt het patent voor Vyvanse (28% van de totale omzet) op de Amerikaanse markt (dankzij de overname van Baxalta, tracht Shire de impact hiervan evenwel te verwateren).
  • Toekomst van (een deel van) Baxalta’s hemofilie business wordt bedreigd in geval van een succesvolle ontwikkeling van Roche/Chugai’s geneesmiddel ACE910.
  • Bedrijven als Sangamo en Uniqure, die gen-therapieën ontwikkelen tegen hemofilie B en andere zeldzame ziektes waarbij “enzyme replacement therapy” wordt toegepast, kunnen op termijn een serieuze bedreiging vormen voor Shire/Baxalta.

Cijfers

Cijfers (inUSD)20162017
Omzet (in mio)10.45115.150
Winst per aandeel4,235,05
Koers/winst26,69

Fundamentele conclusie

Na het afblazen van de overname van Shire door Abbvie om belastingtechnische redenen en door de problemen rond Valeant (dat een puur “specialty pharma” farmabedrijf is dat bijna uitsluitend is gegroeid via overnames en zelf zeer weinig investeert in R&D, in tegenstelling tot Shire dat zich méér en méér wil omvormen tot een echt biotech bedrijf en wel aanzienlijk investeert in onderzoek en ontwikkeling), is de koers van Shire zwaar onder druk gekomen in de afgelopen maanden.

Hierdoor is de waardering van Shire op historisch lage niveaus aanbeland. Rekening houdend ook met de goede winstvooruitzichten voor de komende jaren, is het aandeel nu een aantrekkelijke aankoop opportuniteit.

Koersgrafiek

Koersgrafiek Shire

Technische analyse

De koers kende een sterke terugval van de top op 5,870 GBP tot 4,150 GBP. Momenteel is de trend netjes opwaarts gericht, wat de MACD indicator bevestigt met een opwaartse kruising. De nakende Brexit kan voor de nodige volatiliteit zorgen. Een verdere terugval tot het 200-daags gemiddelde regio 3,900 - 3,800 is een instapgelegenheid. 

Orders

We plaatsen een aankooporder op 3.800 GBP en hopen ergens dat de volatiliteit naar aanleiding van de Brexit of Bremain de koers wel even naar dit niveau brengt.

Langetermijnbeleggers mogen aan huidige niveau's inkopen. Beleggershorizon is ook hier > 7 jaar.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top