UCB

september, 2018

Koersinformatie
Koers€ 80TickerUCB.BR
BeursEuronext BrusselSectorFarma
Hoogste koers 52 weken€ 81,48Laagste koers 52 weken€ 58,66

Profiel

Het Belgische farmabedrijf UCB focust op neurologische aandoeningen (epilepsie, Parkinson) en immunologie (rheumatoïde arthritis, osteoporosis, arthritis, Crohn’s disease, psoriasis). In 2017 realiseerde UCB een totale omzet van EUR 4,53 miljard (+9%) en een recurrente EBITDA van EUR 1,38 miljard, waarmee het objectief van een recurrente EBITDA-marge van minstens 30% één jaar eerder dan verwacht werd gerealiseerd. Iets minder dan 50% van de omzet van UCB wordt gerealiseerd in de USA, tegenover 31% voor Europa en 19% voor de rest van de wereld.

 

Sterktes

  • oekomstige groeimotoren uit de late stage pipeline van UCB zijn Evenity (osteoporosis), bimekizumab (IL 17A/F, psoriasis, psoriatic arthritis, ankylosing spondylitis) en padsevonil (highly drug resistant epilepsy). Ondertussen werd ook de filing van midazolam (neusspray voor de acute behandeling van epileptische aanvallen) goedgekeurd door de FDA (nadat dit middel eerder ook al het statuut van weesgeneesmiddel kreeg toegekend en ook een Fast Track behandeling kreeg toegewezen). Tenslotte ligt UCB ook nog op de uitkijk voor externe opportuniteiten.

  • Briviact als nieuwe groeimotor in epilepsie : over de eerste jaarhelft van 2018 stegen de verkopen van Briviact met 67% (83% tegen constante wisselkoersen) tot EUR 60 miljoen. Tegen 2026 zou Briviact naar verwachting EUR 600 miljoen aan omzet moeten genereren.

  • Newsflow : voor rozanolixizumab (FcRn) krijgen we zowel resultaten in Q3 (phase 2a myasthenia gravis) als in Q4 (phase 2a immune thrombocytopenia).

  • Core products (Cimzia, Vimpat, Keppra, Briviact, Neupro) blijven nog steeds een sterke groei kennen: in het eerste halfjaar stegen de verkopen van deze producten tot EUR 1,8 miljard (+3% gerapporteerd, +12% tegen constante wisselkoersen).

Zwaktes

  • Voorzichtige outlook voor 2018 : terwijl UCB de core EPS zag stijgen met 22% tot EUR 3,09 over de eerste jaarhelft, wordt over het volledige jaar maar een core EPS van EUR 4,50 tot EUR 4,82 in het vooruitzicht gesteld (wat aan de onderkant van de range neerkomt op een winstdaling van 38% in H2!), ingevolge de komst van biosimilars voor Humira vanaf oktober, stijgende R&D kosten in H2 ingevolge de vooruitgang in de klinische studies voor padsevonil en Bimekizumab, hogere kosten ter voorbereiding van de lancering van Evenity, hogere marketingkosten ingevolge de bijkomende indicaties voor Cimzia (psoriasis, vrouwen in de leeftijdscategorie dat ze kinderen kunnen krijgen) en een veel hogere belastingfactuur in de 2e jaarhelft (22% belastingvoet over het volledige jaar).

  • Belangrijk patentverval vanaf 2021: patent voor Neupro vervalt in 2021, gevolgd door Vimpat in 2022 en Cimzia in 2024.

Cijfers

Cijfers (in EUR)20182019
OmzetMIA € 4,56MIA € 4,73
Winst per aandeel€ 4,55€ 4,70
Koers/winst21

Fundamentele conclusie

Dankzij de blijvend sterke groei van haar kernproducten, is het aandeel van UCB nog steeds in goede doen (+/- 15% stijging van het aandeel sedert het begin van het jaar).

De topkoersen van iets boven de EUR 80, die UCB op het einde van 2015 even liet optekenen, komen opnieuw in het vizier. Zoals aangekondigd, zal UCB in de 2de jaarhelft veel zwakkere winstcijfers laten optekenen (terwijl de stijgende dollar ondertussen wel voor enig soelaas zorgt). Goede klinische resultaten voor rozanolixizumab kunnen echter voor het nodige tegengewicht zorgen.

Daarbovenop zou UCB ook nog nieuwe overnames kunnen aankondigen, die haar groeipotentieel op langere termijn zouden versterken. Gelet op het feit dat UCB nog steeds met een kleine discount (+/- 5%) noteert ten opzichte van de sector, blijft het aandeel voor het ogenblik zeker te behouden. 

Koersgrafiek

Grafiek UCB

Technische analyse

Behouden? Ja! Nu kopen? Neen.

De Relatieve Sterkte Index, ook gekend als RSI komt in de overgekochte zone. De rek gaat uit de stijging. Ook de MACD trendindicator steeg fors 

 

Orders

We verkiezen een terugval af te wachten onder de € 70. Een eerste aankooporder plaatsen we op € 68 en een tweede op € 60.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top