Ageas, 6,8% dividend ...

06/2016

Koersinformatie
Koers34,55TickerAGS
BeursEuronext BrusselSectorBank en verzekeringen
Hoogste koers 52 weken43,25Laagste koers 52 weken31,68

Profiel

De Belgische verzekeraar Ageas is marktleider in België met AG Insurance inzake individuele levensverzekeringen en groepsverzekeringen. Buiten België, behoort Ageas tot de top-3 auto-verzekeraars in de UK en is het tevens de 3 de belangrijkste verzekeraar in leven en niet-leven in Portugal. Tenslotte is Ageas aanwezig in talrijke emerging markets (China, Thailand, Malaysia, India, Vietnam, Philippines, Turkey) via partnerships met lokale Tier-1 spelers. In 2015 realiseerde Ageas een bruto premieomzet van EUR 9,4 miljard, waarvan 55% voor België, 20% voor de UK, 20% voor Continentaal Europa en 5% voor Azië. Op basis van de verzekeringswinst vóór belastingen, was België goed voor 62% van de winst, tegenover 3% voor de UK, 11% voor Continentaal Europa en 24% voor Azië.

 

Sterktes

  • Sterke marktposities zowel in België als in het Verenigd Koninkrijk en Portugal. Samenwerking met vooraanstaande partners in de emerging markets.

  • Hoge solvabiliteit, met een Solvency II ratio voor de groep van 180%.

Zwaktes

  • Lage rente-omgeving zorgt voor blijvende druk op het rendement uit vastrentende beleggingen van de levenportefeuille. Zo was deze in het eerste kwartaal van 2016 gezakt tot 3,64%, zo’n 27 bp lager dan in 2013 (maar nog steeds wel een stuk hoger dan het gegarandeerde rendement van 2,59%). 

Kijk op het dividend

Nadat helemaal geen dividend werd betaald in 2008 bij de doorstart uit de voormalige Fortis Groep, werd gedurende de drie daaropvolgende boekjaren een dividend per aandeel betaald van EUR 0.08 (zelfs in 2011 toen de groep zware verliezen leed, ingevolge méér dan EUR 600 miljoen aan waarde-verminderingen op Griekse staatsobligaties).

Sedert 2012 is de dividenduitkering opnieuw genormaliseerd, waarbij 40 tot 50% van het netto-verzekeringsresultaat wordt uitgekeerd als dividend. Naast de uitkering van dividenden, spendeert Ageas jaarlijks EUR 250 miljoen aan de inkoop van eigen aandelen.

Door de verkoop van het dochterbedrijf in Hong Kong, wat een meerwaarde oplevert van circa 400 miljoen voor Ageas, mogen de aandeelhouders dit jaar rekenen op een uitzonderlijk dividend van EUR 0,5 per aandeel. Samen met het gewone dividend van naar schatting EUR 1,80 per aandeel, zou het totale dividend per aandeel voor 2016 dus uitkomen op circa EUR 2,30 per aandeel (of een bruto-dividendrendement van 6,8% bij een beurskoers van ongeveer EUR 34).

Zolang we geen implosie krijgen op de obligatiemarkten, waarbij de lange rente eensklaps méér dan 300 basispunten zou stijgen, moet het dividend zeker kunnen gehandhaafd worden rond het huidige niveau. 

Fundamentele conclusie

Ageas is een Belgische verzekeraar met leidende posities in België, het Verenigd Koninkrijk en Portugal. Dankzij partnerships met vooraanstaande spelers in Azië, realiseert Ageas reeds 30% van haar winst in de emerging markets. Door de realisatie van een meerwaarde van circa 400 miljoen op de verkoop van het filiaal in Hong Kong, hebben de aandeelhouders dit jaar zicht op een uitzonderlijk dividend van circa 0,5 euro per aandeel. Bij de huidige beurskoers, ligt het totale bruto-dividendrendement aldus op zo’n 6.8%. Behalve in het geval van een totale implosie van de obligatiemarkten, zou Ageas erin moeten slagen om het netto resultaat uit de verzekerings-activiteiten – en dus ook het dividend- minstens op het huidige niveau te behouden. 

Grafiek Ageas

Technische analyse

De opwaartse trend blijft intact ondanks de terugval tot op het 200-daags gemiddelde. Ook de de MACD trend indicator kruist opwaarts wat duidt op een herstel van de stijgende trend. We zijn koper aan de huidige koers (EUR 34,55)

Orders

Aankoop van een eerste positie aan 34,00. Indien de koers terugvalt richting het 200 daags gemiddelde (= 30,00) kopen we een 2de positie.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top