ASR, hoog dividend en lage waardering

12/2016

Koersinformatie
Koers€ 20,21TickerASRNL
BeursEuronext AmsterdamSector
Hoogste koers 52 weken€ 21,60Laagste koers 52 weken€ 17,00

Profiel

Met de merken a.s.r., De Amersfoortse, Ditzo, Europeesche Verzekeringen en Ardanta biedt de Nederlandse verzekeraar a.s.r. een breed assortiment aan financiële producten op het terrein van schade-, levens- en inkomensverzekeringen, collectieve en individuele pensioenen, zorgverzekeringen, reis- en recreatieverzekeringen en uitvaartproducten.  Sedert 10 juni 2016 staat a.s.r. genoteerd op de beurs van Amsterdam. NL Financial Investment (NLFI) heeft namens de Nederlandse staat nog altijd 63.7% van de aandelen van a.s.r. in handen. In 2015 boekte a.s.r. een totale premie-omzet van EUR 4.092 miljoen, waarmee het de 4de plaats bekleedt in Nederland, juist vóór Delta Lloyd.

Sterktes

  • Met een operationele return on equity van 14.6%, liggen de resultaten over de eerste 9 maanden van 2016 ruimschoots boven de financiële doelstellingen (12% op middellange termijn). In schadeverzekeringen kwam de combined ratio uit op 95.7% (beneden het objectief van 97%), niettegenstaande de hoge claims voor hagel- en waterschade in juni.

  • Sterke financiële structuur met een Solvency II ratio van 188% (boven de middellange termijn doelstelling van minstens 160%), een financial leverage van 26.6% (beneden de doelstelling van maximaal 30%) en een Single A rating van S&P (in lijn met de doelstelling).

  • Ommekeer in de lange termijn rente: terwijl de Nederlandse 10 jarige rente eind september nog een nieuw dieptepunt bereikte van – 3.5 bp, is deze ondertussen opgelopen tot 44bp. Hierdoor is de neerwaartse druk op de marge in de divisie levensverzekeringen toch reeds voor een stuk verminderd.

  • Lage waardering: terwijl analisten rekenen op een return on equity van minstens 11% in 2017, wordt het aandeel nog steeds verhandeld tegen minder dan 0,8 keer de geschatte boekwaarde voor eind 2017.

Zwaktes

  • Blijvende “overhang” op het aandeel: de Nederlandse staat bezit nog steeds 63.7% van de aandelen, maar wenst deze participatie geleidelijk en volledig af te bouwen via de beurs.

  • Unieke focus op de Nederlandse markt: dit is een zeer mature markt, zowel op het vlak van de levensverzekeringen als op het vlak van de schadeverzekeringen.

Kijk op het dividend

Over het boekjaar 2016 zal a.s.r. EUR 175 miljoen aan dividenden uitkeren, of EUR 1.17 bruto per aandeel. Vanaf het boekjaar 2017 zal a.s.r. 45% tot 55% van het netto-operationeel resultaat (na verrekening van de interesten op de hybride schulden) uitkeren, waardoor het dividend mogelijk nog 15% hoger kan uitkomen.

Tenslotte heeft het bedrijf eveneens gezegd om op termijn eventueel “excess capital” te gaan uitkeren aan de aandeelhouders, wanneer de solvabiliteitsratio aanzienlijk boven het niveau van 160% zou blijven en wanneer het niet mogelijk zou zijn om “waarde verhogende” acquisities te doen.

Fundamentele conclusie

Tot op heden kan a.s.r. terugblikken op een al bij al geslaagde beursintroductie (IPO aan EUR 19.5 per aandeel). Het aandeel noteert nu immers bijna 1.5% hoger, wat in lijn is met de gemiddelde return van de Nederlandse mid-caps over dezelfde periode. Wel is het aandeel achtergebleven op het gemiddelde van de Europese verzekeringssector (9.5% return over dezelfde periode).

Aan de huidige koers, hebben beleggers uitzicht op een bruto-dividendrendement van 5.8% op basis van het verwachte dividend over het boekjaar 2016 en zelfs 6.5% op basis van het verwachte dividend over het boekjaar 2017. Niet alleen is het dividendrendement van het aandeel a.s.r. dus zeer aantrekkelijk, ook het opwaarts koerspotentieel blijft aanzienlijk gelet op de nog steeds lage waardering (< 0.8x geschatte boekwaarde eind 2017).

Technische analyse

Het aandeel ASR Nederland kwam pas in juni 2016 op de beurs. Een gedegen technische analyse is niet mogelijk op een dergelijke korte termijn.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top