GlaxoSmithkline, dividend- én Brexitaandeel

07/2016

Koersinformatie
Koers1.646,50pTickerGSK.L
BeursLondon Stock ExchangeSectorFarmacie
Hoogste koers 52 weken1.690,28pLaagste koers 52 weken1.210,27p

Profiel

Het Britse bedrijf GlaxoSmithkline (GSK) is een producent van innovatieve geneesmiddelen (58% van de totale omzet; leidende speler op het vlak van geneesmiddelen ter behandeling van luchtwegaandoeningen; samen met Gilead, is GSK -via ViiV Healthcare - tevens een leidende speler op het vlak van geneesmiddelen ter behandeling van AIDS), vaccins (14%; producent met de meest uitgebreide portefeuille aan vaccins) en diverse gezondheidsproducten (28%; grootste speler wereldwijd inzake over-the-counter produkten (OTC)).

Sterktes

  • Met het aantreden van Sir Philip Hampton - die voorheen ondermeer succesvolle herstructureringen doorvoerde bij British Gas en RBS - als bestuursvoorzitter in mei 2015, zit het bedrijf opnieuw op de goede koers. Aandeelhouders kunnen sindsdien reeds terugblikken op een return van méér dan 21%, tegenover een negatieve return van 2% voor de FTSE 100 index. Tegen maart 2017 dient Sir Hampton nu nog een opvolger te vinden voor CEO Andrew Witty.
  • Met reeds 1 miljard GBP aan kostenbesparingen in 2015, zit het bedrijf voorop in haar programma van 3 miljard GBP totale kostenbesparingen tegen het einde van 2017.
  • Sterke pro-forma groei (+6%) over het eerste kwartaal van 2016, vooral dankzij de vaccindivisie (+14%).
  • Brexit speelt eerder in het voordeel van GSK (relatief weinig inkomsten in UK, maar proportioneel meer kosten).

Zwaktes

  • Vooruitzichten voor GSK’s belangrijkste farmaceutische divisie (luchtweg- aandoeningen) zijn onzeker. De verkopen van de nieuwe geneesmiddelen in deze franchise (Breo, Anoro, Incruse en Nucala) zullen sterk moeten blijven groeien om het omzetverlies bij Advair (21% van de totale farmaverkopen) op te vangen.

Kijk op het dividend

Over de voorbije 12 maanden keerde GSK een dividend uit van 80 pence (plus een uitzonderlijk dividend van 20 pence naar aanleiding van de transacties met Novartis), wat zelfs meer was dan de winst per aandeel (76 pence).

Ten opzichte van 2010 (toen 65p dividend per aandeel werd betaald), steeg het dividend met gemiddeld 4,24% per jaar over de laatste 5 jaar. Ook voor 2016 en 2017 heeft de Raad van Bestuur een dividend van 80 pence in het vooruitzicht gesteld (hoewel, onder druk van een nieuwe CEO, de dividendpolitiek eventueel wel zou kunnen worden herzien!).

Door de verbeterende winstvooruitzichten, dankzij het zwakke Britse pond, kan het dividend misschien nu zelfs ook ná 2017 op het niveau van 80 pence worden behouden. Op basis van onze winstschattingen, zou de pay-out voor 2018 en 2019 dan liggen op respectievelijk 71% en 67%. In ieder geval bedraagt het bruto-dividendrendement momenteel zo’n 4,9%.

Fundamentele conclusie

Na de sterke klim sedert het begin van het jaar, lijkt het opwaarts potentieel voor GSK eerder beperkt. Beleggers betalen nu immers bijna 18 keer de verwachte winst voor 2016, terwijl een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van minder dan 9% wordt verwacht voor de volgende 3 jaar. De komst van een nieuwe CEO kan echter wel voor een nieuwe belangstelling in het aandeel zorgen. In afwachting hiervan kunnen de beleggers alvast ook genieten van een bruto-dividendrendement van zo’n 4,9% op hun aandeel.

Grafiek GlaxoSmithkline GSK

Technische analyse

Mooi om eens de positieve kant van de Brexit aan het werk te zien in een grafiek. GSK haalt de meeste omzet in het buitenland en de koersdaling van het Britse pond is positief voor het aandeel. De koers zoekt dan ook recordhoogtes op. Te duur volgens de technische analist. Best even wachten op een terugval van de koers.

Orders

We plaatsen een eerste aankooporder op 1.450 Gbp.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top