Inmarsat, mobiele satellietcommunicatie voor lucht- en zeevaart

04/2017

Koersinformatie
Koers840,50 GBXTickerISA.L
BeursLondonSectorTelecommunicatie
Hoogste koers 52 weken1.024 GBXLaagste koers 52 weken594,50 GBX

Profiel

Inmarsat is een Brits telecommunicatiebedrijf, opgericht in 1979, dat een globaal satelliet netwerk uitbaat en mobiele communicatiediensten aanbiedt voor de scheepvaart (48% van totale omzet), overheden (28%), luchtvaart (12%) en bedrijven (12%). Met een marktaandeel van 7% is Immarsat de vierde grootste satellietoperator ter wereld, na Intelsat (18%), SES (17%) en Eutelsat (13%), drie bedrijven die allemaal gefocust zijn op vaste satelliet diensten (voornamelijk voor telecom en media bedrijven). In 2016 boekte Inmarsat een omzet van USD 1,329 miljoen (+4,3%), een EBITDA van USD 794,8 miljoen (+9.5%), een nettowinst van USD 243,4 miljoen (-13,7%) en een winst per aandeel van USD 54,21 cent (-13.5%)

Sterktes

  • Evolutie naar digitale maatschappij, waarin connectiviteit centraal staat. Satelliet communicatie speelt hierin een centrale rol omwille van 1) mobiliteit 2) hoge betrouwbaarheid en stabiliteit 3) wereldwijde dekking 4) hoge veiligheid.
  • Sterke groei verwacht voor mobiele satelliet communicatie tot in 2025, vooral in de luchtvaart (14% jaarlijkse groei), maar ook in de scheepvaart (9,5%), overheden (8,5%) en bedrijven (7%).
  • Inmarsat is goed gepositioneerd om volop te profiteren van de opportuniteit inzake in-flight connectivity (IFC) in de luchtvaartsector, dankzij haar nieuwe breedbandnetwerken GX en EAN. Het aantal geconnecteerde vliegtuigen wordt verwacht te stijgen van 6.000 in 2016 naar 15.000 tegen 2020.
  • In de scheepvaart zou Inmarsat moeten profiteren van de evolutie (op lange termijn) naar “smart ships”. Met FleetXpress - dat werd gelanceerd in maart 2016 en een snelle en betrouwbare backbone biedt voor connectiviteit tussen schip en kust - won Inmarsat onlangs nog de Smart4Sea Excellence Award.
  • Overname-kandidaat? Tegenover Bloomberg verklaarde de CEO van Inmarsat recent niet alleen zelf open te staan voor zogenaamde “bolt-on” acquisities vanaf 2018, maar dat het bedrijf ook zelf te koop was tegen de juiste prijs. Een overname van het volledige bedrijf lijkt echter niet evident, gezien satellietoperatoren die samenwerken met overheden gebonden zijn aan bepaalde afspraken. In de FT werd eerder al gespeculeerd op een fusie tussen Inmarsat en Echostar (dat circa USD 3 miljard cash op de balans heeft staan), wat strategisch interessant zou zijn gezien hun complementariteit.

Zwaktes

  • Commerciële scheepvaartmarkt (+/-68,300 vaartuigen), Inmarsat’s belangrijkste afzetmarkt, staat nog steeds onder druk, met een zwakke vraag, lage prijzen, over-aanbod en een sterke focus op kostenbesparingen, versterkt door de volatiliteit in de olie- en gassector.
  • Inmarsat zit voorlopig nog in een fase van belangrijke kostenstijgingen (minstens 15% stijging van de operationele kosten verwacht dit jaar ten opzichte van 2016) en hoge investeringen (USD 500-600 miljoen aan capex verwacht zowel in 2017 als in 2018, tegenover jaarlijks gemiddeld USD 437 miljoen in 2014-2016). Slechts op langere termijn zal het hiervan de vruchten kunnen plukken.
  • Toenemende concurrentie : fusie van Intelsat/Oneweb kan de voorbode zijn van een serie aan deals tussen satelliet operatoren en dus een toenemende concurrentie voor Inmarsat. De capaciteit zal tevens sterk toenemen, doordat vele satelliet-operatoren nieuwe HTS satellieten lanceren. Evenwel focussen deze operatoren zich minder op de mobiele markten (luchtvaart, scheepvaart) die een globale dekking vereisen (de specialiteit van Inmarsat). 

Kijk op het dividend

In 2016 werd het dividend met 5% verhoogd tot USD 53,96 cent per aandeel. Inmarsat biedt aandeelhouders tevens de mogelijkheid om het dividend in aandelen te ontvangen (iets minder dan 10% van de aandeelhouders ging hier voor het eerst op in naar aanleiding van het interimdividend in 2016). Ook voor 2017 en 2018 wordt een jaarlijkse groei van circa 5% van het dividend verwacht, niettegenstaande de free cash flow zwaar onder druk zal komen in deze jaren en Inmarsat dus wellicht bijkomend zal moeten lenen om deze dividenden te kunnen uitbetalen. Op basis van een verwacht bruto-dividend van USD 57 cent voor 2017, ligt het huidige bruto-dividendrendement dus op zo’n 5.4%.

Fundamentele conclusie

In lijn met de hele sector van de satelliet operatoren, was de koersevolutie van Inmarsat in 2016 teleurstellend (-34%). Sedert de publicatie van de Q4 resultaten (omzet 7% beter dan verwacht, EBITDA 18% beter dan verwacht) begin maart 2017, is er echter een kentering opgetreden in de koersevolutie. Hoewel de resultaten in 2017 (en waarschijnlijk ook in 2018) nog onder druk kunnen staan door de hoge investeringen, blijven de lange termijn vooruitzichten voor Inmarsat er bijzonder goed uitzien door het toenemend belang van connectiviteit binnen de lucht- en scheepvaartsector. Ook inzake dividend wordt een verdere stijging verwacht in de komende jaren, ondanks het feit dat de free cash flow onder druk zal staan. Op basis van het hoge bruto-dividendrendement van 5,4% en de goede lange termijn vooruitzichten voor Inmarsat’s kernactiviteiten, staan we positief ten opzichte van het aandeel.

Inmarsat

Technische analyse

De MACD indicator bevestigt een stijgende trend. Betere resultaten drijven de koersen hoger. Het 50daags gemiddelde blijft nog onder het 200 daags gemiddelde. De stijgende trend lijkt ons nog wat fragiel.

Orders

Bij terugval tot 800 GBX nemen we een eerste positie in. Bij verdere terugval richting 700 GBX versterken we de positie.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top