Philips Lighting, licht in de duisternis voor de spaarder

02/2017

Koersinformatie
Koers€ 23,70TickerLIGHT
BeursEuronext AmsterdamSectorIndustrie
Hoogste koers 52 weken24,49Laagste koers 52 weken19,41

Profiel

Philips Lighting (PL), de mondiale leider in de verlichtingsindustrie, werd geïntroduceerd op Euronext Amsterdam op 27 mei 2016. Hiermee leidt PL nu een volledig zelfstandig bestaan, na 125 jaar te hebben vertoefd onder de vleugels van het Philips concern.

In 2016 realiseerde PL een omzet van EUR 7.115 miljoen (-4.7% gerapporteerd, -2.4% op vergelijkbare basis), waarvan 33% in de traditionele lampenbusiness, 21% in LED verlichting, 38% in professionele verlichting en 8% in Home (Philips Hue). 31% van de omzet wordt gerealiseerd in Europa, tegenover 32% voor Amerika, 30% in de rest van de wereld en 7% globaal.

Sterktes

  • Belangrijke investeringen in R&D (2.750 personen in R&D, 8% van het totaal): met de ontwikkeling van de “Dubai lamp”, heeft PL ’s werelds meest energie-efficiënte, commercieel beschikbare, LED lamp in huis (circa 90% minder energieverbruik dan traditionele lampen). Dankzij Philips Connected Office Lighting, 's werelds eerste complete Power-over-Ethernet (PoE) connected verlichtingssysteem voor kantoren, kan “Torre Europa” zich beroepen op de titel van “Smartest office building in Madrid”.

  • Marges in stijgende lijn : voor 2017 stelt het management een verbetering van de EBITA marge in het vooruitzicht van 50 tot 100 basispunten naar 9,6% tot 10,1%. Op middellange termijn schuift het management zelfs een EBITA marge van 11% tot 13% naar voor.

Zwaktes

  • Traditionele lampenbusiness, die in continu verval is (-18.5% like-for-like groei in Q4 2016 versus -15.8% over het volledige jaar 2016), maakt nog steeds niet alleen een zeer belangrijk deel van de omzet uit, maar torent inzake EBITA-marge eveneens ver boven de andere afdelingen uit (20,2% marge, versus 9,4% voor LED, 5,4% voor Professionele verlichting en zelfs 3,6% negatief voor Home).

  • Door de zwakke vooruitzichten voor de traditionele lampenbusiness, zijn ook de totale omzetvooruitzichten voor PL niet bijzonder hoog. Slechts vanaf de tweede helft van 2017 rekent PL erop om opnieuw een positieve like-for-like groei te kunnen boeken.

  • Blijvende “overhang” op het aandeel: Philips bezit nog altijd meer dan 71% van de aandelen van PL, maar zal deze participatie over de volgende jaren volledig afbouwen daar het concern zich exclusief wenst te concentreren op “health” en “wellbeing”.

Kijk op het dividend

Over het boekjaar 2016 keert PL een dividend uit van EUR 1,1 per aandeel, wat een stuk boven de consensusverwachting van gemiddeld EUR 0,83 per aandeel uitkwam.

Bovendien zal PL voor EUR 300 miljoen aan eigen aandelen inkopen over de periode 2017-2018 naarmate Philips haar participatie geleidelijk afbouwt. Hierdoor hebben aandeelhouders reeds uitzicht op een jaarlijkse cash return van bijna 9% over de komende 2 jaren.

Fundamentele conclusie

Tot op heden kan PL terugblikken op een geslaagde IPO, waarbij de beleggers die hebben ingetekend op de beursintroductie ondertussen reeds een koerswinst van zo’n 20% hebben gerealiseerd.

Nochtans is de waardering nog steeds niet bijster hoog, want op basis van de verwachtingen voor 2017 ligt de koerswinstverhouding nog steeds beneden de 10 en de free cash flow yield ligt zelfs in de buurt van de 11%.

Op basis van een onveranderd dividend over het boekjaar 2017 (wat  we als een minimum beschouwen), hebben aandeelhouders ook nog steeds zicht op een bruto-dividendrendement van zo’n 4.6%. Rekening houdend met het hoge bruto-dividendrendement en het feit dat het aandeel zelf ook nog opwaarts koerspotentieel biedt, vinden we het aandeel PL momenteel dan ook interessant als dividendaandeel.

Technische analyse

Gezien de korte beurshistoriek van Philips Lighting is er geen jaargrafiek beschikbaar.

Orders

We plaatsen 2 orders.

  • Aankoop eerste positie aan € 23
  • Aankoop tweede positie aan € 21

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top