Telenor, Noorse telecom met een warm dividend

08/2016

Koersinformatie
Koers140,5 NOKTickerTEL.OL
BeursOsloSectorTelecom
Hoogste koers 52 weken182,30Laagste koers 52 weken116,80

Profiel

De Noorse telecom-operator Telenor is niet enkel marktleider in Noorwegen, maar is tevens een belangrijke speler in Zweden (nr 2) en Denemarken (nr 3). Daarnaast heeft Telenor een belangrijke exposure naar de emerging markets (> 50% van de omzet), met focus op Azië (Thailand, Maleisië, Bangladesh, Pakistan, India en Myanmar) alsook op Oost-Europa (Hongarije, Bulgarije, Servië en Montenegro).

 

Telenor heeft tevens een belang van 33% in de Russische operator Vimpelcom. Circa 80% van de omzet komt van de mobiele activiteiten, tegenover 10% voor de vaste lijn en de rest van broadcasting en digitale activiteiten.

Sterktes

  • Management van Telenor is sterk gefocust op het monetariseren van het stijgende data-verbruik in de emerging markets, dankzij de sterk toenemende penetratie van mobieltjes.
  • Mogelijk zal Telenor India verlaten omdat de prijzen om er het spectrum te vergroten als te hoog worden beschouwd. India was het enige land met een negatieve EBITDA bijdrage voor Telenor in 2015.

Zwaktes

  • Aanwezigheid in een groot aantal landen met een hoger dan gemiddeld politiek risico. Zo staat het 33% belang in Vimpelcom nu te koop, nadat deze laatste kreeg af te rekenen met een omkoopschandaal in Uzbekistan.

Kijk op het dividend

Over 2015 betaalde Telenor een dividend vann NOK 7,50 per aandeel, een stijging met 3% ten opzichte van het jaar voordien. Voor 2016 rekent de consensus op een dividend van NOK 7,80 per aandeel (+4%).

Tegen de huidige koers hebben de beleggers dus uitzicht op een bruto-dividendrendement van 5,2%. Het dividendrendement van Telenor behoort tot de beste van de sector, zeker indien men rekening houdt met de lage leverage (net debt/EBITDA 2017e = 1.4 vs 2 voor de sector)  van het bedrijf en de redelijke pay-out (63% FCF payout 2017e).

Fundamentele conclusie

Dankzij haar sterke aanwezigheid in de emerging markets, is Telenor één van de Europese telecom operatoren met de beste vooruitzichten inzake organische groei. Hoewel voor 2016 de groeivooruitzichten nog werden verlaagd tot 1 à 2 % organisch, rekent het bedrijf voor de middellange termijn toch op 4 à 6% organische groei. Met een schuldgraad van 1,4 keer “Net debt/EBITDA”, beschikt Telenor eveneens over één van de stevigste balansen in de sector. Tenslotte hebben aandeelhouders ook uitzicht op een bruto-dividendrendement van méér dan 5%, niettegenstaande de payout van Telenor lager ligt dan het gemiddelde van de telecom sector.

Telenor grafiek

Technische analyse

De koers brak neerwaarts door het 200 daags gemiddelde begin 2016. Dit duidt doorgaans op het einde van een stijgende langetermijntrend. De koers doorbrak het 200 daags gemiddeld opwaarts in juni 2016 en lijkt wederom aan te knopen met een stijging.

Orders

We zijn koper bij koerszwakte. Concreet leggen we een eerste order in aan 135 NOK.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top