De beursweg wordt hobbelig

06/2017

Het liep allemaal zo geen vaart op het politieke vlak. De Eurokritische partijen verloren de verkiezingen in Nederland en Frankrijk. Ook Trump moet er budgettair de scherpe kantjes afvijlen.

De focus komt weer te liggen op de harde economische data en bedrijfsresultaten. Met een wereldgroei van +/- 3,5% liggen de kaarten nog steeds goed voor aandelen.

De FED alsook de ECB bereiden zich langzaam voor om de inkoop van obligaties terug te schroeven. We verwachten in Europa geen significante rentestijgingen binnen de 2 tot 3 jaar.

Nu de politieke en rente-onzekerheid wat is weggeëbd, bieden aandelen nog steeds de beste vooruitzichten. We verwachten wel dat na de huidige forse stijging het een weg met kuilen wordt. Een consolidatie is wat ons betreft welkom.

Boordtabel
Q3 20172018
Eurostoxx50240036003300
S&P50024002200
EUR/USD1.081.0
Aardolie5254
Goud11501130
Eurozone

Cijfers van EuroStat wijzen op een gezonde economische ontwikkeling voor heel wat Europese landen. Spanje doet het bijzonder goed en kan naar alle waarschijnlijkheid een economische groei van 3% over 2017 voorleggen. We verhogen het groeicijfer voor Europa van 1,7% naar 1,8%.

Verenigde Staten

De Trump soep wordt niet zo heet gegeten. Importheffingen zijn op de lange baan geschoven wat de kans op een handelsoorlog verkleint. De focus ligt nu op belastingverlagingen. De economische groei in de eerste kwartalen was zwak. Het bedrijfsinvesteringen stegen echter zodat de groei op termijn wederom kan aanwakkeren.

EUR/USD

De EURUSD steeg tot 1,12. De politieke onzekerheid in Nederland en Frankrijk viel weg en de angst voor een kwijnende Euro verdween. We verwachten een daling van de EURUSD tot 1,05 van zodra de groei in de VS aantrekt.

Aardolie

De leden van de OPEC moeten vaststellen dat hun invloed op de prijsvorming van aardolie al bij al beperkt is. De aardolieproductie in de VS stijgt verder wat het overaanbod niet wegneemt. We verwachten geen significante koersstijging en een prijsvork tussen de 46 tot 52 USD per vat voor 2017.

Goud

De wereldwijde vraag naar goud blijft afnemen behalve bij beleggers. Het zijn voornamelijk ETF's die de goudvraag op peil houden. Opmerkelijk, de vraag komt voornamelijk van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De politieke onzekerheid heeft hier een rol gespeeld. We verwachten geen stijging doch eerder een lichte daling van de goudprijs.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top