Monthly Outlook, april 2017

04/2017

"Alles loopt goed" zou je kunnen denken als je de economische indicatoren leest. Het consumentenvertrouwen in de VS, de aankoopmanagersindex in China, de bedrijfsklimaatindex in Duitsland, één voor één positief en dit in contrast met de politieke onzekerheid met de nakende verkiezingen in Frankrijk en een Amerikaanse president, die er niet in slaagt binnen de eigen landsgrenzen krachtdadig op te treden.

Zijn de aandelenbeurzen dan te euforisch? Neen, de economische vooruitzichten zijn gewoon goed. Een ultra-rechtse regering in Frankrijk en een ontgoochelende Amerikaanse president kunnen de pret hoogstens tijdelijk wat bederven.

Stijgende intrestvoeten kunnen voor grotere problemen zorgen. De FED verhoogt - gelukkig langzaam - de intrestvoeten wat de groei op de aandelenmarkten kan dempen. Niettemin blijven we stellen dat zelfs in dit scenario aandelenbeleggingen steeds beter zullen presteren dan de inflatiegraad.

Boordtabel
Q3 20172018
Eurostoxx5035003300
S&P50024002200
EUR/USD1,051,02
Aardolie4953
Goud11551065
Eurozone

De economische groei in de Eurozone in het laatste kwartaal kwam voornamelijk op het konto van Spanje en Nederland. Duitsland en Frankrijk groeiden gemiddeld met 0,4%. Voornamelijk de interne consumptie en investeringen leidden tot deze groei. We verhogen de verwachte inflatie van 1,6% naar 1,8%.

Verenigde Staten

Trump staat voor onzekerheid. De vooropgestelde belastingshervorming roept veel vragen op. Naast een vermindering van de inkomstenbelasting zou deze ook een aantal protectionistische maatregelen inhouden. Het is twijfelachtig of dit de Amerikaanse economie op termijn niet zal schaden. Momenteel blijven de economische indicatoren wijzen op groei. Voor 2017 stellen we een groei van 2,2% voorop.

EUR/USD

De Amerikaanse economie blijft sterk presteren. Het banenrapport levert sterke cijfers af. Ook de inflatie in de VS neemt toe. Verdere renteverhogingen krijgen vaste voet en versterken de USD.
 

Aardolie

Begin 2017 besliste de OPEC om de productie te beperken. Dit zorgde voor een stijging van de aardolie. Financiële spelers geloven in de daadkracht van de OPEC en verhoogden hun posities. De stijgende aardolieproductie in de VS kan wel tijdelijk roet in het eten gooien. We menen dat 2017 nog een koersdip tot 49 USD kan inhouden maar gaan uit van een koers hoger dan 55 USD voor eind 2017.

Goud

Politieke onzekerheid en de vrees voor inflatie tilden de goudkoers wederom hoger dan 1.200 USD / ons. Dit is tijdelijk van aard. Stijgende intrestvoeten en een sterkere dollar zullen de koers van het goud wederom lager drukken.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top