Monthly Outlook, oktober 2016

10/2016

De presidentsverkiezingen in de VS zorgen voor onzekerheid op de beurzen en verbergen een positieve trend. De wereldeconomie groeit immers met 3%. De Emerging Markets zorgen echter voor de groei. De Oude Continenten kampen nog steeds met terugvallende investeringen. Politieke beleidsmakers lijken meer en meer lak te hebben aan begrotingsdiscipline. Welke keuze heeft een belegger? Kiezen tussen een obligatie met nulrente of aandelenbeleggingen met een portie risico? In een ideale wereld klaart het politieke landschap op, voeren regeringen structurele hervormingen door en wordt aandeelhouderschap aangemoedigd. Laten we nog even dromen.

Boordtabel
Q4 20162017
Eurostoxx503.1003.100
S&P5002.1502.150
EUR/USD1,10001,0300
Aardolie$ 45$ 54
Goud$ 1.190$ 1.170
Eurozone

In het 2de kwartaal groeide het Europese Bruto Nationaal Product met 0,3%. Deze groei is hoofdzakelijk te wijten aan goede exportcijfers van Duitsland en Spanje. Frankrijk en Italië blijven teleurstellen. Politieke onzekerheid blijft wegen op de economie. Niettemin zal Europa haar groeicijfer van vorig jaar kunnen herhalen en is de werkloosheid met 10,1% op het laagste peil sedert jaren. Voor 2017 stellen we een groei van 1,7% voorop.

Verenigde Staten

Het eerste halfjaar tekende de Amerikaanse economie amper groei van het Bruto Nationaal Product op. Het aantal jobs nam - raar maar waar - wel toe. In het derde kwartaal zijn er tekenen dat de economische groei tegen de 3,5% kan aantikken ondanks mindere bedrijfsinvesteringen.

EUR/USD

De ECB zet haar expansief beleid verder terwijl de FED een renteverhoging in het najaar bevestigt. Dit zorgt voor druk op de Euro en stimuleert de vraag voor USD. We stellen een verdere koersdaling van de EUR/USD van 1,12 naar 1,03 binnen de 12 maand in het vooruitzicht.

Aardolie

De grote aardolieproducenten lijken tot een overeenkomst te komen om de productie te beperken. Dit zorgt voor een opwaartse koersdruk al dan niet tijdelijk van aard. De aardolie-output van Rusland en de Opec landen blijft op recordhoogtes. De productie in de VS valt echter terug. We voorzien dat vraag en aanbod niet eerder dan in 2017 wederom in evenwicht komen.

Goud

De vooropgestelde renteverhoging in de VS zet de goudprijs onder druk. Een sterkere dollar zet historisch steeds de goudprijs onder druk. De mindere economische data in de VS zorgden in de zomer voor een verzwakking van de USD en voor een stijging van de goudprijs. We voorzien echter een sterke USD in de komende 12 maanden en het goud kan dan wederom de dalende trend oppikken.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top