1. Warren Buffett

Bekend als het "Orakel" van Omaha, Warren Buffett wordt alom gezien als een van de meest succesvolle investeerders in de geschiedenis. Zich baserend op de beginselen van Benjamin Graham heeft hij een persoonlijk miljardenfortuin vergaard, voornamelijk door te beleggen in aandelen en het kopen van bedrijven via Berkshire Hathaway. Beleggers die in 1965 aandelen Berkshire Hathaway hadden gekocht aan $ 10.000 zouden vandaag meer dan $ 50 miljoen bezitten. Onder professionele beleggers en het beleggend publiek is er geen meer gerespecteerd man. In 2006 kondigde Buffett aan dat hij het grootste deel van zijn verdiende $ 44.000.000.000 in aandelen zou schenken aan de Bill en Melinda Gates Foundation (31.000.000.000 $) en vier andere goede doelen ($ 6.000.000.000) die opgericht zijn door leden van zijn familie.

Geboren: Omaha, Nebraska, in 1930
 

Bedrijven:

 • Buffett-Falk & Company
 • Graham-Newman Corporation
 • Buffett Partnership, Ltd.
 • Berkshire Hathaway, Inc.

Persoonlijk profiel
 
Warren Buffett is afgestudeerd aan de Universiteit van Nebraskain in 1950 met een Bachelor of Science. Na het lezen van "The Intelligent Investor" van Benjamin Graham, wilde hij studeren bij Graham, en hij deed dat op Columbia Universiteit, Hij behaade zijn Master of Science in het bedrijfsleven in 1951. 
 
Daarna keerde hij terug naar Omaha en stichte er de beleggingsonderneming van Buffett-Falk & Company. Hij werkte als verkoper van beleggingsproducten van 1951 tot 1954. Gedurende deze tijd ontwikkelde Buffett een nauwe relatie met Graham, die gul was met zijn tijd en gedachten. Deze interactie tussen de voormalige professor en student leidde voor Buffett tot een baan bij Graham&'s bedrijf, Graham-Newman Corporation, waar hij werkte als een security analist van 1954 tot 1956. Deze twee jaar werken met Graham en het analyseren van honderden bedrijven waren erg leerzaam. Ze vormden de basis voor Buffet's benadering van succesvolle bedrijven.  
 
Maar Buffett wou zelfstandig werken en hij keerde terug naar Omaha waar hij op 25-jarige leeftijd een partnership begon met een startkapitaal van $ 100.000. Van 1956 tot 1969, toen het Buffett partnerschap werd ontbonden, ging de waarde van zijn aandelen maal dertig voor de investeerders, waaronder Buffett zelf. Voor de liquidatie van het partnerschap had Buffett het onrendabele textielbedrijf Berkshire Hathaway overgenomen in New Bedford, Massachusetts. In 1965. Nadat Buffett Bershire had gekocht, realiseerde hij een succesvolle turnaround van het bedrijf. Berkshire behield zijn textiel-business maar werd ook holding voor andere investeringen. 
 
Het was bij de crash van 1973-1974 dat Berkshire de gelegenheid kreeg om andere bedrijven tegen spotprijzen te kopen. Buffett ging op een aankoop jacht en hij kocht ondermeer The Washington Post . De rest is geschiedenis en vandaag is Berkshire Hathaway een enorme holding voor een heel aantal bedrijven met activa en omzet van in totaal meer dan $ 240.000.000.000 en $ 100 miljard. 
 
Beleggersstijl 
 
Warren Buffett's beleggersstijl met veel discipline, geduld en waarde heeft decennia lang consequent beter gepresteerd dan de markt. John Train, auteur van "The Money Masters" (1980), geeft ons een beknopte beschrijving van de aanpak van Buffett: " De essentie van Warren's denken is dat de zakelijke wereld is verdeeld in een klein aantal prachtige bedrijven - de moeite waard om te investeren - en een groot aantal slechte of middelmatige bedrijven die niet aantrekkelijk zijn als lange termijn belegging. De meeste bedrijven zijn het niet waard waartegen ze te koop zijn, maar in zeldzame gevallen worden prachtige bedrijven bijna weggegeven. Als dat gebeurt, kopen moedigen en ze besteden geen aandacht aan de sombere economische vooruitzichten en de beurs prognoses ". 
 
De criteria voor Buffett's "prachtige bedrijven" zijn ondermeer de volgende:
 • Ze hebben een goed rendement op het eigen vermogen zonder veel schuld.
 • Ze zijn begrijpelijk.
 • Zij zien hun winsten in cash flow.
 • Ze hebben een sterke marktpositie en dus de vrijheid prijzen te bepalen.
 • Ze hebben geen genie nodig om goed te draaien.
 • Hun inkomsten zijn voorspelbaar.
 • Het management is aandeelhouder georiënteerd.
 
Publicaties
 
Buffett heeft nog geen boek geschreven. Maar zijn jaarlijkse brieven aan de aandeelhouders in het jaarverslag van Berkshire Hathaway's zijn een geschikte vervanger. Kopieën van deze 20 pagina’s tellende meesterwerken vol beleggerswijsheid zijn beschikbaar vanaf 1977 tot en nu op de website van Berkshire's .
 
Quotes 
 
 • "Regel nummer 1 is nooit geld verliezen. Regel nummer 2 is nooit regel nummer éénvergeten."
 • "Aandelen zijn niet louter stukjes papier. Zij vertegenwoordigen een stuk eigendom van een bedrijf. Dus, wanneer je een investering overweegt, denk dan als een toekomstige eigenaar."
 • "Beleggen is alleen het kiezen van goede aandelen in goede tijden en ze bijhouden zolang ze goede bedrijven blijven.
 • "Bekijk marktschommelingen als je vriend in plaats van je vijand. Profiteer van dwaasheid in plaats van er aan deel te nemen."
 • "Als u bij het ​​kopen van aandelen niet overweegt ze ten minste tien jaar vast te houden, besteed er dan niet meer dan tien minuten van je tijd aan. "

 

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top