4. David Dreman

David Dreman’s naam is synoniem voor tegendraads waardevolle investeringsstrategieën. Zijn eerste boek, "Contrarian Investment strategie: The Psychology of Stock Market Success"   (1980) is een klassieker. Hij is auteur van talrijke wetenschappelijke artikelen over beleggen in The Journal of Investing, Financial Analysts' s Journal en The Journal of Financial Behavior. Dreman schreef ook de zeer gerespecteerde "The Contrarian" kolom in Forbes magazine gedurende 22 jaar.
 
Geboren: Winnipeg, Manitoba, Canada in 1936
 
Bedrijven:  Rauscher Pierce Refsnes Securities Corp., J&W Seligman, Value Line Investment Service, The Journal of Psychology and Financial Markets, International Foundation for Research in Experimental Economics (IFREE), Dreman Value Management, L.L.C
 
Persoonlijk profiel
 
David Dreman studeerde aan de Universiteit van Manitoba (Canada.) Na zijn studies werkte hij vanaf 1958 als directeur voor research for Rauscher Pierce, werd senor investment officer with Seligman, en senior editor of the Value Line Investment Service. In 1977 startte hij zijn eerste beleggingsonderneming, Dreman Value Management Inc en fungeerde er als voorzitter. 
 
Beleggingsstijl
 
Dreman kwam tot conclusie dat tegendraadse beleggingen de beste zijn. In 1969 volgde Dreman, in die tijd een junior analist, de menigte als bedrijven met aandelen, met een te verwaarlozen winst, omhooggeschoten. Hij zei "Ik heb belegd in de aandelen van de dag en verloor 75% van mijn netto-waarde." Als gevolg van die pijnlijke les, door het volgen van de kudde, werd hij gefascineerd door de psychologie die het gedrag van de belegger beïnvloedt en werd hij een tegendraadse belegger. (Zie ook, Finding Profit In Troubled Stocks.)
 
In een interview in Kiplinger's Personal Finance Magazine in 2001 verklaart hij zijn aanpak: "Ik koop aandelen wanneer de waarde daalt. Ik ben streng met mijn discipline. Ik koop altijd aandelen met een lage koers/winstverhoudingen en hoger-dan-gemiddelde opbrengst. Academische studies hebben aangetoond dat de strategie van het kopen van uit-de-gunst aandelen met lage P/E en de koers/cash flow ratio's consequent beter presteren over een lange periode dan de markt."
 
Publicaties
 
 "Contrarian Investment Strategy: The Psychology of Stock Market Success"  David Dreman (1980)
"The New Contrarian Investment Strategy"  David Dreman (1982)
"Contrarian Investment Strategies: The Next Generation”  David Dreman (1998)
 
Quotes
 
  • "Psychologie is waarschijnlijk de meest belangrijke factor in de markt – en toch wordt daar het minste naar gekeken."
  • "Ik parafraseer Lord Rothschild:"het is tijd om te kopen wanneer er bloed in de straten vloeit.”
  • "Een van de grote problemen met veel beleggingen is, dat wij de winst niet goed kunnen inschatten. Ik kijk altijd naar de  trailing earnings wanneer ik aandelen waardeer.”
  • “Als u goede aandelen heeft en u kent ze echt, dan zal u geld verdienen indien u gedurende drie jaar of meer geduldig bent."

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top