5. Philip Fisher

Philip Fisher was een van de meest invloedrijke beleggers aller tijden. Zijn beleggingsfilosofieën, opgenomen in zijn beleggersklassieker "Gewone aandelen en ongewone winsten" (1958) is vandaag nog relevant en wordt wereldwijd bestudeerd en toegepast door professionele beleggers. Het was het eerste boek over beleggen dat ooit werd vermeld in de New York Times bestsellerlijst.
Fisher’s zoon, Kenneth L. Fisher, schreef in zijn column in het tijdschrift Forbes (11 maart 2004) een eulogie voor zijn vader:
 
"Onder de pioniers van de vormende denkers in de school van het beleggen, kan hij de laatste professionele getuige geweest zijn van de crash van 1929. Zijn carrière omvatte 74 jaar, maar hij deed meer dan het uitpikken van stijgende aandelen. Hij investeerde vroeg risicodragend kapitaal en private equity, adviseerde chief executives, schreef en onderwees. Hij had invloed. Gedurende decennia noemden grote namen hem papa, een mentor, rolmodel en inspiratiebron."
 
 
Geboren: San Francisco, California in 1907;
 
Overleden: 2004
 
Bedrijven: Fisher & Company
 
Profiel
 
Philip Fisher's carrière begon in 1928 toen hij de zojuist gestichte Stanford Business School verliet om te werken als een analist bij de Bank van Anglo-Londen in San Francisco. Na een korte tijd stapte hij over naar een beursgenoteerd bedrijf. 

In 1931 begon hij zijn eigen management bedrijf Fisher & company. Hij beheerde het bedrijf tot aan zijn pensionering in 1999 op de leeftijd van 91, en maakte voor zijn klanten buitengewone beleggingswinsten.
Ongeveer vijftig jaar voordat de naam Silicon Valley bekend werd, was hij reeds gespecialiseerd in innovatieve bedrijven gedreven door onderzoek en ontwikkeling. Hij streefde ernaar om grote bedrijven tegen redelijke prijzen te kopen. Hij was een teruggetrokken persoon, gaf weinig interviews, en was zeer selectief in zijn klanten. Hij was weinig bekend bij het grote publiek tot hij in 1958 zijn eerste boek publiceerde.
 
Beleggingsstijl
 
Fisher bereikt een uitstekend resultaat tijdens zijn 70 jaren van geldmanagement door te investeren in goed beheerde, kwalitatief hoogwaardige groeibedrijven, die hij voor lange termijn behield. Bijvoorbeeld, hij kocht van Motorola aandelen in 1955 en verkocht niet tot aan zijn dood in 2004.
 
Zijn beroemde "vijftien punten in aandelenonderzoek" waren verdeeld in twee categorieën: managementkwaliteiten en eigenschappen van het bedrijf.
 
Belangrijke managementeigenschappen zijn integriteit, conservatieve boekhouding, toegankelijkheid en goede vooruitzichten op lange termijn, bereidheid tot verandering, uitstekende financiële controles en goed personeelsbeleid. De belangrijke bedrijfskenmerken waren de groei, hoge winstmarges, hoog rendement op kapitaal, een toewijding aan onderzoek en ontwikkeling, superieure verkooporganisatie, toonaangevende positie van de industrie en farmaceutische producten of diensten.
 
Philip Fisher zocht heinde en ver naar informatie over een bedrijf. Een schijnbaar simplistische instrument, wat hij noemde "gerucht" of de "business grapevine," was zijn gekozen techniek. Hij wijdt een aanzienlijke hoeveelheid uitleg aan dit onderwerp in de "Gewone aandelen en ongewoon winsten". Hij was super in netwerken en gebruikte alle contactpersonen die hij kon aanspreken om informatie en perspectieven over een bedrijf te verzamelen. Hij beschouwde deze onderzoeksmethoden als zeer waardevol.
 
 
Publicaties
 
  • "Common Stocks And Uncommon Profits"  Phillip A. Fisher(1958)
  • "Conservative Investors Sleep Well"  Phillip A. Fisher (1975)
  • "Developing An Investment Philosophy"  Philip A. Fisher (1980) 
 
 
Quotes 
 
  • "Ik wil niet een heleboel goede investeringen; Ik wil een paar opmerkelijke."
  • "Ik herinner me mijn gevoel van shock, zo'n half dozijn jaar geleden toen ik een aanbeveling las om aandelen van een bedrijf te verkopen... De aanbeveling was niet gebaseerd op lange termijn fundamentals. De reden was dat de fondsen de komende zes maanden elders meer winstgevend konden belegd worden.”
  • " Ik zocht naar Phil Fisher na het lezen van zijn "gewone aandelen en ongewone winsten". Toen ik hem ontmoette, was ik onder de indruk van de man en zijn ideeën. Een grondige kennis van een bedrijf, met behulp van Phil's technieken... maakt het mogelijk om een intelligente belegging te doen." (Warren Buffett)

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top