6. George Soros

George Soros kreeg internationale bekendheid toen hij, in september 1992, 10 miljard dollar riskeerde met een speculatie op de daling van het Britse pond. Hij bleek gelijk te hebben, en in één dag genereerde die handel een winst van $1 miljard- uiteindelijk werd gemeld dat zijn winst op de transactie bijna $2 miljard bereikte. Daardoor is hij bekend als "de man die de Bank of England brak."
 
Soros is ook beroemd voor het Quantum Fund dat, terwijl hij aan het roer stond, een gemiddelde jaarlijkse return van meer dan 30% genereerde. Samen met de beroemde Britse pond handel, werd Soros ook door sommigen geciteerd als de "trigger" achter de Aziatische financiële crisis in 1997, omdat hij een grote actie had ingezet tegen de Thaise baht.
 
Hij is ook bekend om zijn politiek activisme en filantropische inspanningen.
 
 • Geboren: Budapest, Hongarije, in 1930
 • Bedrijven:  F.M. Mayer, Wertheim & Company, Arnhold & S. Bleichroeder, Soros Fund Management
 
 
Persoonlijk profiel
 
Soros vluchtte in 1947 van Hongarije naar Engeland, waar hij in 1952 afstudeerde aan de London School of Economics en vervolgens een entry-level positie behaalde bij een beleggingsbank in Londen. In 1956 emigreerde hij naar de Verenigde Staten en bekleedde managementfuncties bij de firma's van New York van F.M. Mayer (1956-59), Wertheim & Co. (1959-63) en Arnhold & S. Bleichroeder (1963-73).
 
Soros ging zijn eigen weg in 1973, hij richtte het hedge fonds op van het Soros Fund Management, dat uiteindelijk uitgroeide tot het bekende en gerespecteerd Quantum fonds. Gedurende bijna twee decennia, bestuurde hij dit agressieve en succesvolle hedge-fonds, naar verluidt, streek hij winsten op van meer dan 30% per jaar en in twee gevallen een jaarlijks resultaat boekend van meer dan 100%.
 
In de late jaren 1980, stopte hij met het dagelijks beheer van het Quantum Fonds, als een van de rijkste mensen in de wereld, en werd een filantroop. Hij doneert wereldwijd grote sommen door middel van zijn Open Society Foundation.
 
In de afgelopen jaren is politiek activisme ook belangrijker geworden voor Soros. Hij heeft uitgebreid geschreven en gedoceerd over de rol van de VS in het wereldtoneel alsook kwesties behandeld, zoals mensenrechten, politieke vrijheid en onderwijs.
 
Wanneer Soros een eredoctoraat aan de Oxford University werd aangeboden en hem werd gevraagd hoe hij wilde beschreven worden, zei hij: Ik wil wel een filosofische, financiële en filantropisch speculant genoemd worden." Dit vat zeker het leven van George Soros samen, met name als de uitdrukking "zeer succesvol" wordt toegevoegd aan de beschrijving.
 
 
Beleggingsstijl
 
George Soros was een meester in het vertalen van de ongedifferentieerde economische trends in moordende spelletjes met obligaties en valuta's. Als belegger was Soros een speculant, hij deed enorme weddenschappen op de richtingen van de financiële markten. Hij geloofde dat financiële markten het best kunnen omschreven worden als chaotisch. De prijzen van de effecten en valuta's zijn afhankelijk van de mensen, of de handelaren - professionele en niet-professionele - die deze activa kopen en verkopen. Deze personen handelen vaak op basis van emotie, in plaats van logische overwegingen.
 
Hij geloofde ook dat de marktdeelnemers elkaar beïnvloeden en zich in kuddes verplaatsen. Hij zei dat hij de meeste tijd mee verhuisde met de kudde, maar altijd keek naar een kans om uit te breken naar de voorzijde en "toe te slaan". Hoe kon hij vertellen wanneer de tijd rijp was? Soros heeft gezegd dat hij een instinctieve fysieke reactie zou hebben over wanneer te kopen en te verkopen, wat zijn strategie een moeilijk model maakt om te volgen.
 
Wanneer hij in 2000 volledig met pensioen gaat, had hij bijna 20 jaar aan speculeren besteed met miljarden van andermans geld, het maakte hem- en hen - via zijn zeer succesvolle Quantum Fund zeer rijk. Hij maakte enkele fouten langs de weg, maar zijn nettoresultaten maakte hem een van 's werelds rijkste investeerders in de geschiedenis.
 
 
Publicaties
 • "The Alchemy Of Finance" George Soros (1988)
 • "Soros On Soros: Staying Ahead Of The Curve" George Soros(1995)
 • "Open Society: Reforming Global Capitalism" George Soros(2001)
 • "The Bubble Of American Supremacy: Correcting The Misuse Of American Power" George Soros(2003)
 • "Soros: The Life And Times Of A Messianic Billionaire"  Michael Kaufman(2002)
 
Quotes
 
 • "Het is niet of je juist of verkeerd bent dat belangrijk is, maar hoeveel geld u verdient wanneer je gelijk hebt en hoeveel u verliest wanneer je mis bent."
 • "Ik vertrouw voor een groot stuk op dierlijke instincten."
 • "Door volgens de regels spelen, doet men het beste wat men kan, ongeacht de sociale gevolgen. Bij het maken van de regels, zouden mensen moeten worden betrokken bij de sociale gevolgen en niet bij hun persoonlijke belangen."
 • "George opende ieders denken voor de macro-economische theorie, en hij maakte van ons allemaal globalisten door ons het belang van geopolitieke gebeurtenissen op de Amerikaanse economie te doen begrijpen." (Byron Wien, Morgan Stanley)

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top