01. Wensenlijstje bij vastgoed

Weten wat je wil. Dat is van het allergrootste belang bij het zoeken van je eigen woonst. De stokoude uitdrukking bezin eer je begint is perfect van toepassing op de beslissing een huis te kopen.

Welke vragen moet de kandidaat-koper zich zeker stellen? In de eerste plaats ‘waar’ hij wil wonen. Het kan niet genoeg worden beklemtoond hoe belangrijk het is uit te maken waar je wil wonen, werken en winkelen, waar je de kinderen naar school wil sturen, hoe dicht je bij de rest van de familie wil wonen (of hoe ver je van hen verwijderd wil zijn).

In de eerste fase zullen je wensen waarschijnlijk onderling in conflict komen. Je wil namelijk profiteren van de stedelijke voordelen, en tegelijk in een rustige omgeving wonen? Je wil naar je werk kunnen wandelen, en toch in hartje natuur zitten. Je wil geen lawaai, maar het openbaar vervoer als het ware voor je deur laten stoppen.

Zulke conflicten oplossen, is precies waar het bij de opstelling van een wensenlijstje om draait. Het kind-in-de-snoepwinkel-syndroom overwinnen: uit de veelheid van keuzen de zaken selecteren die je in dalende orde onmisbaar acht.

Begin je zoektocht met de formatie van een zeer realistisch wensenlijstje. Maak uit hoeveel slaapkamers je wil (hoeveel kinderen plannen we?), of je één of twee garages noodzakelijk vindt, of je een kelder nodig hebt, of je met het openbaar vervoer naar het werk en de winkel trekt, of je de snelweg binnen redelijke afstand wil, enzovoort.

Toekomstgericht denken is hierbij absoluut prioritair. Tal van mensen kochten twintig of dertig jaar geleden een huis zonder garage, in de vaste overtuiging dat ze het wel zonder auto zouden rooien. Velen hebben het zich achteraf beklaagd. Ze moesten een garage aan hun woonst bouwen, of de indeling van het huis veranderen in functie van koning auto.

Het wensenlijstje moet in de eerste plaats een aantal kenmerken van de woning van verlangen bevatten. Zo bijvoorbeeld het aantal bad- en slaapkamers, de grootte van de leefkamer en de noodzaak van een zolder. Maar ook de omgeving komt aan bod. Wil je een mooi ingerichte tuin (die je elke zaterdag zal vervloeken omdat hij een pak vrije tijd opslorpt, of die je achteraf zal appreciëren omdat je er rust vindt)? Natuurlijk zijn je wensen in de loop der jaren voor verandering vatbaar. Wat je nu absoluut noodzakelijk vindt aan een huis, beschouw je binnen 10 jaar misschien als overbodig. Gebruik bij de samenstelling van je lijstje het vijfjarenplan als vuistregel. Maak uit welk huis je de komende vijf jaar wil, en wat je in die periode zeker niet kan missen. Veranderen je wensen naderhand, dan kan je het huis nog altijd verkopen. Wie al na één jaar wil verkopen doet immers zelden een goede zaak. De prijs die je na één jaar bij verkoop ontvangt, is immers bijna nooit hoger dan je aankoopprijs plus de registratierechten en de notariskosten.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top